Wat kost een website?

article header image

U heeft plannen voor een website, maar wat kost een website laten maken eigenlijk?

Er zijn veel aanbieders op de markt. Bij sommigen is de website prijs maar een paar honderd euro, anderen werken alleen met budgetten van duizenden euro’s.

PRIJS WEBSITE

Er is een aantal factoren dat de prijs van een website bepaalt:

 • functie
 • originaliteit
 • kwaliteit
 • plan

FUNCTIE

 • Misschien bent u ZZP-er en wilt u alleen een website als visitekaartje en contactpunt.
 • Misschien wilt u er meer mee doen, zoals bloggen of regelmatig een artikel plaatsen en tijd investeren in het optimaliseren van vindbaarheid (SEO).
 • Misschien wilt u een webwinkel starten. En dan nog kunt u alle kanten op:
  een eenvoudige webwinkel waarbij u zelf de administratie verzorgt en de bestellingen via mail bij u binnenkomen kost veel minder dan een website die alles voor u automatiseert: e-mails voor bestellingen, facturen, BTW berekeningen, verzendkosten, etc. Het opzetten van een uitgebreide webwinkel is zeer tijdrovend.
 • Misschien heeft u specifiekere eisen zoals bijvoorbeeld een veilingsysteem, vacaturebank of een vraag- en aanbodsysteem. Hoe complexer de technische constructie, hoe hoger de prijs van een website oploopt.

ORIGINALITEIT

 • Als uw budget beperkt is, en de vormgeving van de website voor u iets minder belangrijk, dan kunt u besparen op het ontwerp. Het ontwerpen van een vormgeving geheel op maat voor uw bedrijf kost nu eenmaal tijd.
 • Bedenk hierbij goed dat uw website vaak het eerste contact is tussen u en uw potentiële klant. Valt u hierbij positief op door een goede informatievoorziening en vormgeving? Heeft uw organisatie de juiste, prettige uitstraling? Een ontwerp op maat is altijd de beste optie. Het is aan u om te bepalen of uw budget dit toelaat.

KWALITEIT

 • Er zijn heel veel webdesigners. Zoals in elk vakgebied zijn ze er in veel prijscategorieën en kwaliteitsniveau’s, en daar is niet perse een verband tussen!
 • Uiteindelijk is het natuurlijk wel zo dat een lage prijs ergens zijn weerslag moet vinden: weinig ervaring, beperkte mogelijkheden in vormgeving en functionaliteit, bijbetalen voor elke aanpassing, lage kwaliteit, het kan van alles zijn, maar u weet niet altijd wat.
 • De duurdere webdesigners zijn vaak studio’s met meerdere personeelsleden en bijbehorende overhead. U hebt dan de beschikking over experts op alle gebieden, maar daar hangt dan ook een aanzienlijk prijskaartje aan.De vraag is of u die brede expertise nodig heeft.
 • Uiteindelijk komt u misschien ergens in het midden uit, en is het ook een kwestie van de juiste ‘klik’ met de webdesigner. Als die er niet is kunt u misschien beter verder kijken.

PLAN

Hoe meer u tijdens het ontwikkelen van de website wijzigt aan de afspraken, hoe hoger de kosten zullen oplopen. Dan kan die goede deal uiteindelijk nog wel eens aardig tegenvallen! Vergelijk het maar met het inhuren van een aannemer: als hij vraagt waar u die electra voor de plafondspots aangelegd wilt hebben, kun je er maar beter vantevoren over nagedacht hebben. En alles wat buiten de offerte valt kost opeens flink extra!

Door vantevoren uw plan zo goed mogelijk uit te denken en met de webdesigner te bespreken, beperkt u de kans op verassingen. Wat zijn dan zaken om goed over na te denken:

 • Wat is het doel van de website?
 • Wat is uw doelgroep?
 • Hoeveel tijd wilt u zelf steken in het bijhouden van de inhoud?
 • Maak altijd eerst een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Zo kunt u kijken of er een klik is met de persoon tegenover u, en zoveel mogelijk vragen stellen.
 • Spreek het liefst drie webdesigners en laat ze een offerte uitbrengen voordat u een keuze maakt.
 • Bekijk het portfolio van de webdsigners. Spreekt wat ze gemaakt hebben u aan? Probeer te bepalen wat u eraan aanspreekt, dat brengt u weer verder in uw beeldvorming voor de eigen website.

Kortom, even snel is meestal geen goed idee. Kom goed beslagen ten ijs en ga op zoek naar de webdesigner die bij u past.

Denkt u nu: “Ja, maar hoeveel kost een website nou?” Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar om u daar een idee van te geven: een eenvoudige website die u toch zelf kunt bijwerken begint bij zo’n €750, een maatwerk website bij ongeveer €1.500 en een webshop bij €3.000. Als u het preciezer wilt weten, neem even met mij op!

foto Boris Hoekmeijer
Ik ben Boris Hoekmeijer, webdesigner en grafisch vormgever in Voorhout, middenin de Bollenstreek.

Sinds 2010 ben ik zelfstandige ondernemer, en als een vis in het water! Ik vind het geweldig om voor elke nieuwe klant of elk nieuw project weer vanuit een ander perspectief een prachtige website of logo voor u te ontwerpen, of een WordPress (WPML) website in te duiken en de problemen op te lossen. Neem gerust even contact op als u vragen heeft, of voor een vrijblijvende offerte.

Met vriendelijke groet,
Boris
© 2013 ★ Gepubliceerd: September 25, 2013
Leave your thoughts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *