Een Magento webshop laten ontwerpen en bouwen

article header image

U wilt een webshop beginnen. Hoe gaat u dat aanpakken? Waarschijnlijk met Magento!

Magento is het meestgebruikte webshop CMS ter wereld. Het is in principe gratis, en er het heeft alles in zich om een uitgebreide webshop te kunnen opzetten. Tot zover het verkoopverhaal. Wat is de praktijk?

Om te beginnen: Magento is zwaarlijvig. U zult een stevig hosting abonnement voor uw website af moeten sluiten om verzekerd te zijn van een vlot reagerende website.

Dan is er de website zelf. Die bestaat eigenlijk uit drie aspecten:

+ functionaliteit inbouwen
+ structuur
+ vormgeving

1. FUNCTIONALITEIT

Alhoewel Magento zeer uitgebreid is toegerust, is het toch zo dat veel functies die eigenlijk onmisbaar zijn voor een fatsoenlijke webshop of voor het beheren ervan, ontbreken aan Magento. Er zijn allerlei bedrijven die deze gaten invullen, door het verkopen van “extensies”. En alhoewel er zeker een heel aantal bij is die de investering waard zijn is gratis daarmee wel wat relatiever geworden: de prijzen per extensie variëren van enkele tientallen tot honderden Euro’s.

2. STRUCTUUR

Door de structuur logisch en hiërarchisch op te zetten, en deze van een duidelijke, doelgerichte vormgeving te voorzien, komt de bezoeker als vanzelf bij de juiste plek uit (dat wat hij zocht). Het is dus zaak om heel goed de informatiestructuur uit te werken alvorens u aan de slag gaat: wat worden de hoofd- en sub (en daaronder) categorieën, wat worden op zichzelf staande pagina’s of subpagina’s daarvan, etc.

3. VORMGEVING

Vormgeving en structuur gaan hand in hand: vormgeving lijkt ondergeschikt, maar bepaalt onbewust alles:
U kunt uw website voorzien van het antwoord op elke vraag, maar als u niet zorgt voor een gebruiksvriendelijke vormgeving, zult u de bezoekers veel moeilijker kunnen begeleiden naar de juiste plaatsen op uw website. Een Magento ontwerp vraagt weer om een heel andere vormgeving dan bijv. een portfolio of dienstenaanbiederswebsite

4. WAAROM HEB IK DAN EEN WEBDESIGNER NODIG?

Het inrichten van Magento om volledig als webshop te functioneren is niet eenvoudig, er zijn zoveel mogelijkheden. U moet uw keuzes bepalen, en zien te vinden waar die instellingen gedaan moeten worden. Dat kost een professional al flink wat tijd, en u nog veel meer. Er moeten categorieën, producten, attributen en plaatjes worden klaargemaakt en geïmporteerd en zaken als BTW, verzendkosten, betaalwijzen, nieuwsbrieven, standaardpagina’s, zoekfuncties en zoekmachineoptimalisatie moeten allemaal worden ingeregeld. En hoe dat allemaal moet is lang niet allemaal zo duidelijk.

Dan is er nog het ontwerp. Wilt u uw webshop bouwen voorzien van het standaard Magento ontwerp? Dat werkt misschien wel, maar staat weinig professioneel, en u valt er zeker niet mee op. Gelukkig zijn er veel thema’s te koop die het uiterlijk van een modern jasje voorzien, passend bij uw branche. Maar de kans dat u een kant-en-klaar thema vindt dat precies zo is gemaakt als u voor ogen heeft is nihil. Kleuren, functies en menu-balken op bepaalde plaatsen, lettertypes, omgaan met tablets en smartphones, elk thema heeft zo zijn eigen plus- en minpunten. Wilt u echt serieus overkomen, moet het geheel precies zo worden als u wilt, en wilt u met een origineel webshop ontwerp boven de massa uitsteken?

Ik heb mij inmiddels toegelegd op uitsluitend WordPress. Voor Magento projecten verwijs ik u graag door naar Aquive Media, daar kunt u een prachtige Magento .

foto Boris Hoekmeijer
Ik ben Boris Hoekmeijer, webdesigner en grafisch vormgever in Voorhout, middenin de Bollenstreek.

Sinds 2010 ben ik zelfstandige ondernemer, en als een vis in het water! Ik vind het geweldig om voor elke nieuwe klant of elk nieuw project weer vanuit een ander perspectief een prachtige website of logo voor u te ontwerpen, of een WordPress (WPML) website in te duiken en de problemen op te lossen. Neem gerust even contact op als u vragen heeft, of voor een vrijblijvende offerte.

Met vriendelijke groet,
Boris
© 2013 ★ Gepubliceerd: August 2, 2013
Leave your thoughts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *